A Cordon bleu - kék szalag franciául - rántott borjúhús sonkával és sajttal töltve. Itthon Gordon bleu-ként vagy Cordon blue-ként is lehet vele találkozni sajnos.
Nem igazán nem vet jó fényt arra az étteremre, amelyik az utóbbi változatokban szerepelteti ezt a húsételt az étlapján.
A Cordon bleu ma egy szakácsiskola, de a legenda szerint XV. Lajos adományozta a Szentlélek lovagjai rend kék szalagját egy szakácsnőnek, mert olyan jót főzött. Arra vonatkozóan nincs információ, hogy miért ez az étel kapta ezt a nevet.
Klasszikus Cordon bleu
Hozzávalók:
- 4 vastag szelet borjúcomb
- 4 szelet trappista sajt
- 4 szelet sonka
- tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
Panírozd be a húsokat, előbb lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatva. Bő, forró olajban süsd ki.
Holland változat
Hozzávalók:
- 4 szelet borjúcomb
- 4 szelet trappista sajt
- 4 szelet sonka
- tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
Cordon vert - zöld szalag
Hozzávalók:
- 4 vastag szelet borjúcomb
- 15 dkg kéksajt
- petrezselyemzöld
- tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
Forrás: http://www.femina.hu/recept/cordon_bleu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése