2012. május 2., szerda

Így készül a tökéletes Cordon bleu

Szinte minden étlapon szerepel ez az ínycsiklandó, de egyszerű húsétel, ha rosszul is írják a nevét. Készítsd el te is!
 A Cordon bleu - kék szalag franciául - rántott borjúhús sonkával és sajttal töltve. Itthon Gordon bleu-ként vagy Cordon blue-ként is lehet vele találkozni sajnos.
 Nem igazán nem vet jó fényt arra az étteremre, amelyik az utóbbi változatokban szerepelteti ezt a húsételt az étlapján.

A Cordon bleu ma egy szakácsiskola, de a legenda szerint XV. Lajos adományozta a Szentlélek lovagjai rend kék szalagját egy szakácsnőnek, mert olyan jót főzött. Arra vonatkozóan nincs információ, hogy miért ez az étel kapta ezt a nevet.

 Klasszikus Cordon bleu

Hozzávalók:

  • 4 vastag szelet borjúcomb
  • 4 szelet trappista sajt
  • 4 szelet sonka
  • tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • olaj a sütéshez
A borjúhússzeletet kicsit klopfold ki a klopfoló sima felével. Vágd félbe, de ne teljesen. Tegyél mindegyikbe egy-egy szelet sajtot és sonkát, majd fogpiszkálóval tűzd meg.
Panírozd be a húsokat, előbb lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatva. Bő, forró olajban süsd ki.

Holland változat

Hozzávalók:

  • 4 szelet borjúcomb
  • 4 szelet trappista sajt
  • 4 szelet sonka
  • tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • olaj a sütéshez
A holland változatban nem a kettévágott húsba töltik a sonkát és a sajtot, hanem feltekerik. Ehhez vékony hús-, sonka- és sajtszeletekre van szükség. Fektesd egymásra őket, majd tekerd fel, és jól tűzd meg hústűvel vagy fogpiszkálóval. Panírozd be a húst, akár duplán is, ha szükséges, majd süsd ki bő olajban.

Cordon vert - zöld szalag

Hozzávalók:

  • 4 vastag szelet borjúcomb
  • 15 dkg kéksajt
  • petrezselyemzöld
  • tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • olaj a sütéshez
A sajtot törd össze villával, és dolgozd bele az apróra vágott petrezselymet. A kiklopfolt, kettévágott húsokba töltsd bele a sajtos keveréket, de ne túl vastagon, különben kifolyik. Tűzd össze a húst, majd panírozd be, és süsd ki bő olajban.

Forrás:  http://www.femina.hu/recept/cordon_bleu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése