Biztosan unod már az egyszerű sült csirkét. Íme, néhány fűszerekben gazdag recept, amivel változatossá teheted a szombati menüt.
A
sült csirke valószínűleg nálad is része a hétvégi kínálatnak, így nem árt néhány újabb
receptet kipróbálnod annak érdekében, hogy ne váljon unalmassá.
Fűszerekkel, zöldségekkel vagy esetleg mézzel kombinálva olyan
különlegességeket varázsolhatsz az ebédlőasztalra, melyek után biztosan
mindenki megnyalja a tíz ujját.
Kakukkfüves csirke
Hozzávalók:
-
1 csirke nyolc részre darabolva
-
8 szál friss kakukkfű
-
5 dkg vaj
-
4 szelet füstölt szalonna
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 paradicsom
-
1 pohár száraz fehérbor
-
1 evőkanál liszt
-
1 fej hagyma
-
néhány szem zöld olívabogyó
-
só
-
bors
A szalonnát felezd el, és kötözd a csirkedarabokhoz egy-egy szál
kakukkfű kíséretében. A vajat egy serpenyőben forrósítsd fel, és pirítsd
meg benne a csirkedarabokat. Szedd ki a húsokat, és az apróra vágott
hagymát, valamint a lisztet szórd rá a már használt olajra, majd jól
keverd meg. Ezután add hozzá a kockára vágott paradicsomot, a zúzott
fokhagymát, és locsold meg fehérborral. Ízlésed szerint fűszerezd sóval,
borssal, fedd le, és körülbelül 10 percig párold. Ezután szórd bele az
olívabogyókat, és főzd még legalább 5 percig. Tálaláskor a húsról vágd
le a kötözőjét, és a fehérboros szósszal öntsd le.
Mézes-fokhagymás sült csirke
Hozzávalók:
-
1 darab 1,5 kg-os csirke
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 evőkanál méz
-
1,5 dl fehérbor
-
1 citrom
-
1 evőkanál kacsazsír
-
fél dl olívaolaj
-
kakukkfű
-
só
-
bors
Ízlésed szerint keverj össze némi sót, borsot és kakukkfüvet. A húst
mindenhol dörzsöld be vele. A citromot vágd félbe, és tedd a csirke
hasába. A másik felét facsard ki, és tedd félre. Egy tepsibe tedd bele a
kacsazsírt, és előmelegített sütőben olvaszd fel. A csirkét mellével
lefelé tedd bele ebbe a forró zsiradékba, és locsold meg a borral, majd
fedd be alufóliával. A zúzott fokhagymát az olívaolajjal, a citromlével,
a mézzel és egy pici sóval keverd össze. Körülbelül háromnegyed óra
sütés után vedd le a csirkéről a fóliát. Kend be az elkészült mézes
páccal, pirítsd meg a hátát negyed óra alatt, és közben többször is
locsold meg a saját levével. Ha már piros, fordítsd mellével felfelé.
Amikor ismét pirul, kend be megint a mézes páccal. Várd meg, míg picit
rásül, és már tálalhatod is.
Sörben sült csirke
Hozzávalók:
-
6 adag csirkecomb és -mell
-
5 dl sör
-
5 fej vöröshagyma
-
ételízesítő
A melleket hosszában, a combokat a csontoknál vágd be. A hagymát
negyedeld el, és tedd a tepsibe. Az ételízesítővel picit dörzsöld be a
húsokat, majd tedd a hagymák mellé. A sört öntsd a tepsibe.
Előmelegített sütőben kezdd el sütni, de többször is forgasd meg, hogy
jól átsüljön mindenhol.
Paradicsomos sült csirke
Hozzávalók:
-
1 kg csirke
-
35 dkg koktélparadicsom
-
2 lilahagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 csipet szárított zöldfűszerkeverék
-
1 citrom
-
olívaolaj
-
só
-
bors
A mellcsont mellett vágd félbe a csirkét, majd filézd ki, és szedd le a
combjait. A hagymát vágd nyolcfelé, a fokhagymát zúzd össze. Ízlésed
szerint ezeket sózd, borsozd meg. Locsold meg pár evőkanál olívaolajjal,
és keverd össze. A húst tedd egy tepsibe, tedd köré a hagymákat, és az
elkészült szósszal öntsd le az egészet. Előmelegített sütőben 35-40
percig süsd, majd add hozzá a félbevágott koktélparadicsomokat. Még
körülbelül negyed órát süsd, és tálalás előtt locsold meg a kifacsart
citrom levével.
Csípős sült csirke
Hozzávalók:
-
1 kg csirkemell
-
2 evőkanál méz
-
2 evőkanál erős paprika
-
4 evőkanál kechup
-
1 citrom leve
-
olaj
-
só
A csirkemelleket sózd meg. A ketchupot az erős paprikával, a mézzel és a
kifacsart citromlével keverd össze. A húsokat tedd bele ebbe a pácba,
és éjszakára csomagold be fóliába. Másnap egy serpenyőbe forrósíts fel
pici olajat, tedd bele a húsokat, és öntsd rá a pácot. Fedd le, és
párold omlósra.
Forrás: http://www.femina.hu/recept/5_ropogos_omlos_sultcsirke
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése