
Ez a nagyon finom és mutatós édesség mára már ünneppé nőtte ki magát amit idén először magyar országon is ünnepeltek március 20-án! :) És ha valakinek kedve támad megcsinálni és megkóstolni,hogy milyen finom is annak itt a recept!
Hozzávalók
90 g tojásfehérje
110 g őrölt mandula
200 g porcukor
30 g cukor
ételfesték
Elkészítés
Ehhez a recepthez bizony digitális konyhamérlegre lesz szükség, mert fontos a pontosság.Első lépésként a 90 g tojásfehérjét (kb. 3 tojásnak felel meg) tegyük egy jól zárható dobozba és 24 órát érleljük szobahőmérsékleten, vagy legalább 48at hűtőben. Én a hűtős verziót szoktam kedvelni, de ha sietünk akkor 24 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni. Felhasználáskor legyen szobahőmérsékletű mindenképpen.
A 200 g porcukrot és 110 g őrölt mandulát jól keverjük össze egy nagy tálban.
Első próbálkozáskor diót használtam, második alkalommal mandulát, harmadikkal mogyorót...lehet van ebben valami, hogy csak mandulával lesz igazán szép!
A 90 g tojásfehérjét habverővel verjük, adjuk hozzá a 30 g cukrot és addig verjük amíg kemény lesz. Ne verjük túl, mert akkor száraz lesz a macaron! A habnak meg kell állni a habverőn csúcsosan akkor lesz jó.
A habot keverjük a mandula-porcukorhoz fakanállal, ne használjunk mixert. Félúton adjunk hozzá ételfestéket ha szeretnénk (én narancssárgát adtam hozzá, hogy összehangban legyek az őszi színekkel :) ). Semmiképpen se használjunk folyékony ételfestéket, én azzal már megjártam, csak port használjunk.
Homogénre keverjük, addig amíg kés próbával jó lesz, azaz ha késsel belevágunk és 10 másodperc alatt a vágás eltűnik akkor már jó.
Habzsákkal 2 cm átmérőjű köröket nyomunk tepsibe (sose sütőpapírra, hanem kivajazott tepsibe). Legalább 40 percig, de akár egy órát is pihentetjük, amíg a kis sütemények teteje megszárad és újjal megérintve nem ragad. 140 fokon légkeveréses sütőben 18-20 percig sütjük.
Amint kihűl sokféle krémet lehet készíteni hozzá, én ezúttal étcsokit olvasztottam és azzal ragasztottam össze őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése