Gyömbéres mézeskalács figurák
Nem csak szép, de finom is, ráadásul fantasztikusan mutatnak a karácsonyfán! Ez a recept nagyon-nagyon egyszerű, a díszítése peidg igazi maszat-móka :) Nagyobb mérethez katt a képekre!
Elkészítés: 30 perc + díszítés
Mennyiség: kb. 25 db figura
Hozzávalók:
- 125 g vaj
- 100 g barnacukor
- 4 evőkanál méz
- 325 g liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál őrölt gyömbér
A díszítéshez:
- 3-4 evőkanál porcukor
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 tojássárgája
- tortadíszítő cukorkák, Smarties, M&Ms
Elkészítés:
- Kapcsold a sütődet 170 °C-ra, majd készíts elő egy tepsit és béleld ki sütőpapírral
- Kis lángon olvaszd meg a vajat, majd kaverd hozzá a cukrot és a mézet is. Vedd le a tűzről és hagyd picit hűlni.
- Keverd össze a lisztet, sütőport és gyömbért, majd öntsd hozzá az olvasztott vajas mixet és jól dolgozd össze az egészet
- Halványan lisztezd be a gyúródeszkát, majd nyújtsd ki rajta a tésztát kb 5 mm vastagságúra
- Vágd ki a formákat, majd óvatosan helyezd a sütőpapíros tepsire
- Tedd a sütőbe 8-10 percre, amíg enyhén aranybarna nem lesz
- Amelyik figurát fel szeretnéd akasztani, annak a tetejére készíts lyukat egy hurkapálcikával, amíg meleg a tészta
- 5 perc után egy széles lapáttal helyezd őket rácsra, hogy átszellőzve hűlhessenek ki
- Mikor teljesen kihűlt, dekorálhatod a következő díszítővel: A tojásfehérjét keverd habosra, majd kavard hozzá a citromlét és a szitált porcukrot is. A máz akkor jó, ha csíkot húzol a kezedre és az nem folyik el. Kb tejföl sűrűségűnek kell lennie. Tedd az egészet egy zacskóba, majd vágj egy ici-pici lyukat a végére, és indulhat is a dekorálás :)
Tipp:
- A gyömbér helyett használhatsz mondjuk fahéjat, őrölt szerecsendiót, vagy akár mindezt együtt! Lehet még ezenkívül frissen facsart narancslevet és narancshéjat keverni a tésztához, Fantasztikus ízt ad neki! Ilyenkor persze picivel több lisztre lesz szükséged, hogy ugyanolyan tömény tésztát kapj.
- Jól záródó konténerben akár 2 hétig is finom ropogós marad
- A fára akasztás előtti este tedd őket egy műanyag edénybe és dobd a radiátorra, hogy jól kiszáradjanak és ropogósan kerüljenek a fára. Ezt a trükköt egyébként bármikor alkalmazhatod, ha később megpuhulnak. Elég neki 1-2 óra a meleg radiátoron.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése